Μενού Κλείσιμο

Αυτοματισμοί με PLC και Μικροελεγκτές


Εξάμηνο 4o
Κατηγορία Μάθημα Ειδικότητας Υποχρεωτικό
Ώρες Θεωρίας-ΑΠ-Εργαστηρίου 3-1-3
Πιστωτικές Μονάδες/ Διδακτικές Μονάδες 9/9
Σκοπός Σκοπός του μαθήματος είναι η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των σπουδαστών στο θέμα των αυτοματισμών με PLC και Μικροελεγκτών.
Αναμενόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα Στο πέρας του μαθήματος οι σπουδαστές θα μπορούν να κατανοούν, να αναλύουν και να σχεδιάζουν αυτοματισμούς με PLC και μικροελεγκτές, καθώς και να προγραμματίζουν PLC και μικροελεγκτές.
Θεματολογία Περιγραφή θεωρητικού μέρους μαθήματος
Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές (PLC), Αυτοματισμοί Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων. Αυτοματισμοί διεργασιών. Κλασσικός σχεδιασμός αυτοματισμών διεργασιών. Εισαγωγή στα PLC, αρχές λειτουργίας. Παρουσίαση ενός μεθοδολογικού σχεδιασμού συστημάτων Αυτοματισμού διεργασιών με PLC. Ολοκληρωμένα παραδείγματα. Η χρήση του μικροϋπολογιστή στη βιομηχανία. Συστήματα αυτοματισμού με την χρήση Η/Υ. Ολοκληρωμένες εφαρμογές. Προχωρημένες τεχνικές προγραμματισμού σε PLC. Έλεγχος αναλογικών συστημάτων με PLC. Έλεγχος P με PLC. Επικοινωνία PLCs. Διαγράμματα Ladder. Εισαγωγή στα λογικά αυτόματα. Αρχιτεκτονική, δομή και Προγραμματισμός Μικροελεγκτών, Προγραμματιστικό Μοντέλο, Εντολές, Τρόποι Διευθυνσιοδότησης, Εσωτερική και Εξωτερική Μνήμη. Παρουσίαση οικογενειών μικροελεγκτών και των περιφερειακών τους. Μικροελεγκτές υψηλής απόδοσης. Μεγάλος Αριθμός  εφαρμογών αυτοματιμού με χρήση μικροελεγκτών όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση ελεγκτών.

Περιγραφή εργαστηριακού μέρους μαθήματος
Εφαρμογή σε πειραματικές διατάξεις και περιβάλλον προσομοίωσης των πρακτικών θεμάτων του θεωρητικού μέρους του μαθήματος, με έμφαση στον προγραμματισμού PLC και  μικροελεγκτών και στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αυτοματισμών με PLC και  μικροελεγκτές.

Βιβλιογραφία
  1. Δ.Πογαρίδης, (1998), Μικρουπολογιστές-Μικροελεγκτές Αρχιτεκτονική-Προγραμματισμός, Εκδόσεις ΙΩΝ.
  2. Κ Κονιδάρης, Μ. Μόσχος, (2000), Ασκήσεις με Μικροελεγτές της MICROCHIP – Οικογένεια PIC 16CXX , ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.
  3. Michael Predko, Myke Predko, (2000), Programming & Customizing PICmicro Microcontrollers, McGraw-Hill/TAB Electronics; 2nd Book and CD-ROM edition.
  4. Ι. Μπερέτας, (2001),Αυτοματισμός με χρήση PLC, Εκδ. ΤΖΙΟΛΑ.
  5. Collins –Lane, (1997), Προγραμματιζόμενοι ελεγκτές, Εκδόσεις Τζιόλα.
  6. Πανταζή Ν., (1997), Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές- PLC., Εκδόσεις Ίων.
  7. Πανταζή Ν., (1995), Σύγχρονοι Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί, τόμος Α’, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο & PLC, Ελληνικές Τεχνολογικές Εκδόσεις.
  8. Ρουμπή Σ., Αυτοματισμός με προγραμματιζόμενους ελεγκτές, Εκδόσεις Συμεών.
  9. Κοτζάμπαση Μ., (2000), Αυτοματισμοί, Εκδόσεις Ίων.
  10. Πανταζή Ν., (1998), Αυτοματισμοί με PLC, Εκδόσεις Α. Σταμούλης.
  11. Petruzella F., (2000), PLC, Εκδόσεις Τζιόλα.
  12. Φωτιάδη Ν., (1999), Αυτοματισμοί ψηφιακού ελέγχου, Ευρωπαϊκές Tεχνολογικές Εκδόσεις.
  13. Φωτιάδη Ν., (1996), Έλεγχοι με προγραμματιζόμενη μνήμη, Εκδόσεις Ίων.
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
Ανακοινώσεις Μαθήματος